Waterdicht maken

Het belangrijkste aan een vijver is misschien wel dat deze waterdicht is. 

Indien dit niet het geval is zal er altijd water wegvloeien onder de afdichting, dit kan rampzalige gevolgen hebben. 

De ondergrond kan zwakker worden waardoor de gehele vijver kan verzakken en de afdichting kan scheuren. 

Indien het weg gelekte water niet in de bodem maar in de wanden trekt kan hier ook een verzakking of instorting ontstaan, met dezelfde scheuren in de afdichting als mogelijk gevolg. 

 

Het is dus erg belangrijk dat de gebruikte afdichting ook echt waterdicht is en als een lek optreed dat dit dan zo snel mogelijk verholpen word.

Verschillende manieren om de vijver waterdicht te maken zijn:

 

PVC vijverfolie: 

De dikkere uitvoering van het bekende landbouwfolie. 

Over het algemeen wel nog steeds de dunste folie voor vijverafdichting. 

De meeste PVC vijverfolie heeft een dikte tussen de 0,5 en 1 mm dik, zeer goed vouwbaar en in bijna iedere vorm te verwerken. 

PVC vijverfolie kan op maat in de vijver gelast worden waardoor er geen vouwen meer zijn.

Nadeel van PVC vijverfolie is dat deze onder invloed van zonlicht (UV) de weekmakers verliest en uithard waardoor deze makkelijk breekt. Zolang de folie op dezelfde plek blijft zitten zal er weinig gebeuren maar mocht u aanpassingen willen maken aan bevoordeeld de vijverrand zal PVC vijverfolie makkelijk breken en scheuren.

Door de ontbrekende elasticiteit van PVC vijverfolie is deze ook makkelijker te doorboren met bijvoorbeeld een steen die in de vijver valt. de eerste paar jaar valt dit nog wel mee maar na een aantal jaren is de folie hard een zeer breekbaar.

 

EPDM vijverfolie:

Deze EPDM vijverfolie is een speciale uitvoering van het EPDM welke gebruikt wordt op platte daken om deze af te dichten. 

Bij de EPDM vijverfolie zijn de voor het vis milieu schadelijke stoffen vervangen door duurdere maar niet schadelijke stoffen. 

De dikte van EDPM folie bedraagt meestal tussen de 1 en 1,5mm, maar er zijn dunnere uitvoeringen van EPDM vijverfolie. 

EPDM vijverfolie kan op maat in de vijver geplakt worden waardoor er geen vouwen meer zijn.

Nadeel van EPDM vijverfolie is dat deze door de dikte moeilijker te vouwen is waardoor deze moeilijker te plaatsen is in een vijver. Om deze mooi strak in de vijver te verwerken is het op maat laten plakken bijna een must. 

Dit is helemaal het geval als u niet 90graden hoeken heeft of bij ronde vormen in de vijver.

Doordat de elasticiteit (400%) bij EDPM folie gedurende minimaal 20 jaar gegarandeerd is blijft deze soepel als er een aanpassing gedaan word aan de vijver. Bijvoorbeeld de vijverrand of een doorvoer. 

Ook is het gevaar op doorboren van de folie minder door de dikte maar vooral door de elasticiteit.


Epdm heeft wel eens last van de kokerjuffer (larve van de schietmot) of de Kroosvlinder.

 

HDPE folie:

HDPE vijverfolie is normaliter zo’n 2mm dik en niet zelf te installeren in een vijver. Deze word namelijk ter plekke op maat gelast. 

Dit is meteen ook een nadeel. Doordat het een zo bewerkelijk materiaal is zijn de installatiekosten hoog.

HDPE zet op warme dagen uit en zal bij kou krimpen. Bij de bouw van je vijver zal hier rekening mee gehouden moeten worden.

Voordeel van HDPE vijverfolie is dat deze sterk is en lang mee gaat.

 

HDPE Platen:

Dit is het zelfde materiaal als de folie alleen een stuk dikker. 

Hiervan kunnen complete vijver bakken compleet met leidingen en afvoeren worden gemaakt welke dan in je tuin geplaatst worden.

Bij grote vijvers, kunnen de vijver bakken uit verschillende secties gemaakt worden en bij de klant aan elkaar gelast worden.

HDPE zet op warme dagen uit en zal bij kou krimpen. Bij de bouw van je vijver zal hier rekening mee gehouden moeten worden.

Voordeel van HDPE platen is dat deze oersterk is en een leven lang mee gaat.

 

Glasvezel (polyester) met coating:

Glasvezel met coating word steeds populairder om te gebruiken als afdichting bij vijvers, dit heeft verschillende oorzaken. 

Glasvezel is op zich niet veel duurder dan EPDM vijverfolie en er word gezegd dat iedereen dit kan verwerken. 

Hier ben ik het niet geheel mee eens. Bij EPDM snij je een gat in de folie en met een berg kit kan (bijna) iedereen een doorvoer dan wel drain installeren. Bij glasvezel werkt dit toch een beetje anders. 

Een doorvoer of drain dient voor het mooiste resultaat ook met glasvezel afgedicht te worden. 

Indien dit niet op de juiste manier gedaan word kunnen hier later de zwakke plekken en lekken ontstaan.

 

Het is daarom zeer aan te raden om voordat u met glasvezel aan de slag gaat een workshop te volgen over hoe de ondergrond gereed te maken voor polyesteren, mengverhouding hars en verharder, Hoe breng ik polyester aan op de ondergrond. 

Indien u een redelijk grote vijver heeft (meer dan 50m2 te polyesteren) zijn deze ½ daagse workshops bij de leverancier veelal gratis.

 

Het grootste voordeel van glasvezel is dat dit bijdraagd aan de stevigheid van de constructie. 

Een goed gepolyesterde vijver heeft een zelfdragende constructie, dit wil zeggen dat je de polyester bak buiten het gat kan plaatsen en met water kan vullen zonder dat deze instort.

Ook moet u er rekening mee houden dat glasvezel niet de gewenste kleur heeft voor een vijver, er dient dus nog een (KOI) coating op aangebracht te worden.

Het later aanbrengen van een doorvoer kan wel maar door het doorboren van de glasvezel kan hier een zwakkere plek ontstaan.

 

Beton (met coating):

Een van de oudste manier van een vijver bouwen is met beton, gat graven beton tegen de wanden aansmeren uit laten harden en vullen met water. 

De eerste tijd gaat dit goed maar dan begint de ellende meestal. Het beton begint te scheuren en is niet meer waterdicht. 

Na verloop van tijd gaan kalkdeeltjes die in het beton zitten oplossen in het water waardoor je KH en GH nog moeilijker onder controle te houden zijn.

Het geheim van deze goed functionerende betonnen vijvers is dat dit speciaal beton betreft. 

Dit beton is speciaal voor waterbekkens en geeft geen kalk of andere chemische deeltjes aan het water af. 

Laat u daarom als u beton wilt gebruiken zeer goed voorlichten door een gespecialiseerde vijverbouwer.

Een groot nadeel van beton is dat dit altijd ruw zal blijven waardoor veel koi een wond aan de bek zullen krijgen van het “grazen”.

 

Coating/Vloeibaar rubber:

Deze producten worden op bijna alle fora afgeraden omdat ze na verloop van tijd, (soms al enkele maanden) problemen geven. 

Er kunnen blaasjes ontstaan, soms gaat het schilferen of onstaan er scheuren.

Laat u als u er toch voor kiest om dit type producten te gaan gebruiken goed voorlichten door de verkopende partij en laat eventueel de garantie zwart op wit zetten zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

 

Het belangrijkste bij de keuze van welke afdichting dat u gaat gebruiken is dat u er zeker van bent dat deze geschikt is voor gebruik in vijvers. 

Er mogen geen weekmakers of andere chemische stoffen in zitten welke een nadelige invloed kunnen hebben op de gezondheid van uw vissen.