Water verplaatsing
Een van de belangrijke zaken om in de planning al rekening mee te houden is de manier waarop je het water gaat verplaatsen.
Dit kan zijn in de vijver om extra stroming te realiseren, maar het meeste water zal toch verplaatst worden tussen vijver en filter.
Er zijn 4 verschillende manieren om een filter te voorzien van water.
Dit wil zeggen dat de pomp het water vanuit de vijver naar de biofilter toe pomp en dat het gefilterde water door de zwaartekracht weer terugloopt naar de vijver
Dit wil zeggen dat het biofilter zich op dezelfde hoogte bevind als de vijver en het water vanuit de vijver rechtstreeks het filter in stroomt.
Na het biologisch filter zorgt de pomp ervoor dat het water terug gepompt word naar de vijver.
Hierdoor ontstaat stroming en zal er steeds nieuw vijverwater naar het biofilter stromen.
3) Gravitair met airlift (voor of na het biologisch filter)
Dit wil zeggen dat het biofilter zich op dezelfde hoogte bevind als de vijver en het water vanuit de vijver het filter in stroomt. na het biologisch filter zorgt een airlift ervoor dat het water terug gestuwd word naar de vijver. Hierdoor ontstaat stroming en zal er steeds nieuw vijverwater naar het biofilter stromen. De airlift kan ook in de vijver (of collectorput) geinstalleerd worden en dan word het vijverwater door het biologisch filter gestuwd.
Bij een hybride systeem zal het water eerst gravitair door een (voor)filter stromen waarnaar het door de pomp naar het biofilter word gepompt. Dit is altijd het geval als een zeefbocht word gebruikt. Deze vorm kom je ook regelmatig tegen bij trommelfilters, papier-/vlies-/bandfilters.
Wat zijn de voor en nadelen van elke systeem:
Voordelen:
Het is mogelijk om grotere waterwissels toe te passen zonder dat het filter hiervoor uitgeschakeld moet worden.
Het is mogelijk om het waterniveau in de vijver tijdelijk te verlagen zonder dat het filter hiervoor uitgeschakeld moet worden.
Het kan handig zijn om het waterniveau te verlagen als er nieuwe vissen worden toegevoegd of als er behandeld word tegen parasieten. Hierdoor willen koi nog wel eens springen, door het lagere waterpeil is de kans dat ze uit de vijver springen geringer.
Toch is het alsnog aan te bevelen een deugdelijk net over de vijver te spannen.
Nadelen:
Het te verpompen vuil dient door de korf van de pomp te kunnen, hierdoor kunnen blaadjes en steentjes veelal niet verpompt worden.
Doordat er in de pomp een impeller zit zal het meeste “zachte” vuil (lees: koi poep) kleiner gemaakt worden door deze impeller.
Hierdoor zal het afvangen van het vuil in de biologische filter moeilijker worden.
Door de opvoerhoogte is er een pomp nodig die deze ook kan overbruggen, dit kost meer energie dan een gravitair filter.
Voordelen:
Het water gaat als eerste door het (voor)filter waardoor ook blaadjes en steentjes naar het filter geleid worden en niet in de vijver blijven.
Het water loopt eerste het gehele traject door de biofilter waardoor er geen grove vervuiling meer in het water zit voordat het verpompt word hierdoor komt het zachte vuil (koi poep) in zijn geheel aan in het (voor)filter.
Nadelen:
Grote waterwissels zijn door de gelijke hoogte van filter en vijver minder goed mogelijk.
Ook het tijdelijk verlagen van het waterniveau is hierdoor minder makkelijk.
Dit kan alleen mogelijk worden gemaakt indien het filter het water via een zo laag mogelijke inlaat binnenkrijgt en dan zonder tussenschotten door kan stromen waar de pomp het terug naar de vijver pompt
Bij een gravitair filter met voorfilter is het aan te raden om de pomp achter het voorfilter te plaatsen om het waterpijl in het biologisch filter op een (bijna) constant niveau te behouden.
Indien de pomp achter het biologisch filter geplaatst zou worden zal in gehele biologisch filter dezelfde waterstand onstaan dan in de trommel. Hierdoor zal de waterstand dan sterk schommelen, dit word dan een hybride systeem
Gravitair met airlift voor het biologisch filter:
Voordelen:
Geen grote voordelen door het voor de filter plaatsen van de airlift.
Nadelen:
Het te verpompen vuil dient door de airlift te kunnen, hierdoor kunnen blaadjes en steentjes veelal niet verpompt worden. Dit is alleen mogelijk indien er gewerkt word met een “verzamelkamer”. Hierdoor hoeft er geen korf geplaatst te worden op de aanzuigbuis. Het water loopt dan eerst gravitair van de vijver naar de verzamelkamer en word dan met de airlift naar de filter verplaatst.
Door de geringe opvoerhoogte die een airlift aan kan zijn grote waterwissels niet mogelijk. Ook het tijdelijk verlagen van het waterniveau is hierdoor niet mogelijk.
Gravitair met airlift na het biologisch filter:
Voordelen:
Het water gaat als eerste door het (voor)filter waardoor ook blaadjes en steentjes naar het filter geleid worden en niet in de vijver blijven.
Het water loopt eerste het gehele traject door de biofilter waardoor er geen grove vervuiling meer in het water zit voordat het verpompt word hierdoor komt het zachte vuil (koi poep) in zijn geheel aan in het (voor)filter.
Nadelen:
Grote waterwissels zijn door de gelijke hoogte van filter en vijver niet mogelijk.
Ook het tijdelijk verlagen van het waterniveau is hierdoor niet mogelijk.
Door de geringe opvoerhoogte va een airlift is het ook niet mogelijk om de filter zo in te richten dat de wateraanvoer zo laag mogelijk zit.
Voordelen:
Het water gaat als eerste door het voorfilter waardoor ook blaadjes en steentjes naar het filter geleid worden en niet in de vijver blijven.
Het “zachte” vuil (lees: koi poep) word afgevangen in het voorfilter.
Achter het voorfilter kunnen nu verschillend typen filter geinstalleerd worden die pompgevoed werken.
Denk hierbij aan een eiwit afschuimer of tricklefilter.
Nadelen:
Er is meer energie nodig om het water te verplaatsen dan bij een gravitair filtersysteem.